Rumah > Berita > Kandungan

The Sebab Mengapa Goods Mendapat Stuck Pada Custom Brazil (II)

Jan 12, 2017

3. MAPA

The Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, yang Portuguesefor Kementerian Pertanian, Ternakan dan Bekalan, MAPA merupakan agensi yang mengawal selia yang bertanggungjawab untuk menyelia import barangan haiwan dan asal sayur-sayuran. Seperti halnya bagi produk kesihatan atau kosmetik import, import barang-barang itu adalah tertakluk kepada Pelesenan Import yang diperlukan untuk membersihkan barang-barang di kastam Brazil.

Syarikat mengimport barangan haiwan dan asal sayur-sayuran mesti mendaftarkan MAPA. Untuk mendaftar adalah perlu untuk mengemukakan dokumen-dokumen berikut kepada SIF, Perkhidmatan Pemeriksaan Persekutuan:

• Salinan Tataurusan Pertubuhan

• Salinan Kad CNPJ

• Pendaftaran Syarikat Borang

• Deklarasi Pengimport Syarat Sesuai untuk Storage Produk

Ia juga adalah tanggungjawab ejen SIF untuk menyelia sama ada import barangan haiwan dan sayur-sayuran asal adalah undang-undang. Ejen-ejen ini memberi perhatian khas kepada sama ada syarat-syarat kebersihan dihormati, kerana mereka boleh menjejaskan sektor Brazil berurusan dengan haiwan dan sayur-sayuran.

Juga tertakluk kepada pemeriksaan MAPA adalah pembungkusan atau palet yang datang dengan barang-barang. Apabila mengangkut barang-barang dalam kotak kayu sebagai contoh, Sijil Fumigation atau Sijil Rawatan haba akan diperlukan.

4. Inmetro

Inmetro memerlukan beberapa produk, yang boleh didapati dalam artikel ini, diperakui untuk dikomersialkan di Brazil, dan peraturan-peraturan yang sama dikenakan ke atas barangan yang diimport. Dalam kes ini, produk mesti sama ada disahkan oleh:

• Sebuah agensi kawal selia asing yang diakui oleh Inmetro

• Inmetro, sebaik tiba di Brazil

Untuk semua produk yang tertakluk kepada pensijilan wajib oleh Inmetro, lesen khas diperlukan untuk mengimport mereka. Untuk semua kes-kes di dalam Peraturan Nombor 354 oleh Inmetro, yang Declaracao de Liberação para Importação de Produtos, Portugis untuk Akuan Pelepasan untuk Import Produk, akan diminta daripada Inmetro.

5. Cukai Auditor daripada Hasil Persekutuan Brazil

The Receita Federal do Brasil, yang merupakan Hasil Persekutuan Brazil, adalah bertanggungjawab untuk menguatkuasakan peraturan-peraturan kastam. Bagi tujuan ini, Ketua Audit Cukai Hasil Persekutuan Brazil juga dibenarkan untuk memantau pengimportan apa-apa barang untuk Brazil dan dengan itu boleh menyita apa-apa barang-barang jika mereka memahami bahawa ada sesuatu yang salah dengan cara barang itu telah ditangani, terutamanya dalam proses pendaratan, walaupun dokumen yang dikemukakan oleh pengimport adalah teratur.


Nota: Artikel mengumumkan kembali dari Realogistics

http://www.realogistics.com/index.html