Rumah > Berita > Kandungan

PERBANDINGAN TOLOK DAN CMM

Jul 19, 2016


Tolok adalah alat khas yang dihasilkan untuk mengawal semua jenis saiz mekanikal oleh perusahaan pengeluaran perindustrian, yang sesuai untuk massa produk-produk yang dihasilkan seperti bahagian auto, untuk menggantikan alat-alat pengukuran profesional seperti calipers, memasang tolok, kedudukan tolok, dan sebagainya. Boleh membuat langkah-langkah berikut: kekunci mempunyai pengesanan, ciri-ciri talian pengesanan, pengesanan lubang berfungsi, pengesanan kawasan kecacatan besar semasa proses pemasangan, Perhimpunan prototaip, peringkat awal fungsi pengesanan yang sepadan dan sebagainya. CMM kepunyaan sejenis alat mengukur berketepatan tinggi, hampir semua bahagian-bahagian yang boleh diukur, juga termasuk ketepatan tolok memerlukan sokongan CMM. CMM adalah sejenis alat pengukur yang digunakan secara meluas, tetapi CMMs secara amnya tidak sesuai untuk pengukuran dalam talian. Terdapat beberapa perbezaan di bawah.

1. kos. Pelaburan sekali tolok terletak kurang daripada CMMs, tetapi berfikir dalam jangka masa panjang, kos CMM adalah lebih rendah daripada kos tolok. Tolok ukuran perlu membuat model semua objek-objek yang diukur, kos yang sangat tinggi. Dan digabungkan dengan perlawanan fleksibel CMM mempunyai kelebihan kos dalam jangka panjang, walaupun pelaburan awal adalah lebih besar dan mempunyai kos penyelenggaraan harian tertentu.


2. fleksibel. Tolok adalah sejenis peralatan bahagian atau perhimpunan Khas ukuran, paling tidak fleksibel. CMM digabungkan dengan pemegang yang fleksibel boleh mengukur hampir semua jenis bahagian, fleksibiliti adalah sangat baik.


3. kemudahan ukuran. Kemudahan tolok adalah sangat baik, yang hanya perlu dimasukkan ke bahagian-bahagian dalam tolok tersebut. CMM digabungkan dengan fleksibel perlawanan yang perlu tetap bahagian, mewujudkan sistem koordinat, atur cara, dan sebagainya, tetapi untuk mengukur kemudahan, Mesin mudah alih arm amat memuaskan kemudahan pengukuran.


4. ketepatan. Ketepatan perlawanan secara amnya ±± 0.15-0.2mm. Jika dengan vernier caliper, tahap ketepatan sehingga ±0.1 mm. CMM ketepatan boleh mencapai tahap micron secara amnya.