Rumah > Penyelesaian > Kandungan

Projek penentukuran CMM dan kekerapan pengalihan semula

Jul 27, 2017

Pada masa ini, penentukuran sistem tiga koordinat adalah berdasarkan pada JJF1064-2000 (menyelaraskan spesifikasi penentukuran mesin pengukur). Item penentukuran dalam spesifikasi ialah: pengukuran panjang ralat nilai dan ralat pengesanan. Adalah disyorkan bahawa kekerapan pengalihan semula adalah satu tahun.

image.png

1. Bila perlu menentukib 21 kesilapan?

Kesalahan 21 adalah asas ketepatan tiga koordinat, dan penentukuran lebih rumit. Walaupun ia tidak termasuk dalam spesifikasi, penentukuran 21 kesilapan diperlukan dalam situasi berikut: penerimaan mesin baru; Apabila keputusan penentukuran ralat pengukuran panjang sangat miskin; Bergerak mesin koordinat; Selepas mesin koordinat diperbaiki.

2. Apakah peranti yang diperlukan untuk mengkalibrasi CMM ?

Piawaian untuk menentukur tiga koordinat adalah: saiz blok tolok ukur yang bersamaan dengan 1000mm. Laser interferometer; Meter tahap elektronik; Dataran itu; Bola standard, dsb.

3. Sesuatu tentang spesifikasi - JJF1064-2000.

Pelanggan boleh memilih untuk menggunakan interferometer laser 5D untuk mengkalibrasi kesilapan nilai pameran paksi tunggal, dan gunakan blok tolok untuk mengkalibrasi kesilapan nilai garis pepenjuru. Untuk mengukur 25 mata dari arah yang berbeza bola standard dengan probe CMM dan rekod koordinat 25 mata ini . Menggunakan semua 25 nilai yang diukur untuk mengira pusat sfera sekurang-kurangnya. Jarak maksimum antara 25 pengukuran dan koordinat sfera adalah ralat pengesanan. Apabila pelanggan perlu melakukan 21 penentukuran ralat, 21 item akan ditambah ke skema di atas.


Sila beritahu kami jika ada soalan atau nasihat

E-mel: overseas@cmm-nano.com