Rumah > Penyelesaian > Kandungan

Penggunaan Mesin Mengukur Koordinat dalam Amalan

Aug 03, 2017

Menyelaras mesin pengukur pada masa ini bukan sahaja jenis alat pengukuran makmal, tetapi digunakan secara meluas dalam bengkel pemesinan dan pemasangan. Dalam industri automotif, CMM adalah alat pengukur yang diperlukan jaminan kualiti produk dan kawalan kualiti. Penggunaan mesin pengukur koordinat dalam amalan terutamanya ditunjukkan dalam aspek berikut:

1. Pemeriksaan kualiti produk.

Oleh kerana bentuk pemprosesan produk menjadi semakin rumit, ketepatan yang lebih tinggi dan lebih tinggi, CMM secara beransur-ansur menjadi perlawanan utama pemeriksaan kualiti produk. Ia digunakan untuk mengeluarkan semua pemeriksaan dimensi machining untuk memastikan untuk menyediakan produk yang berkelayakan untuk prosedur kerja seterusnya. Dalam setiap prosedur pemprosesan, selagi ada perubahan status harus menghantar pengesanan CMM, seperti penggantian alat, masa atau program pemesinan. Bagi bahagian-bahagian mekanikal yang sangat kompleks, perlawanan tradisional sudah tidak dapat memenuhi keperluan kawalan mutu, pada masa yang sama pemprosesan dan reka bentuk tolok menjadi masalah yang sukar kerana kerumitan pemprosesan, sehingga mesin pengukur koordinat menjadi sarana utama kualitas Pemeriksaan.

东莞洄科.jpg

2. Memahami status penyesuaian peralatan.

Jika hasil pengukuran menunjukkan bahawa pemprosesan saiz bahagian adalah berat sebelah ke arah satu zon toleransi, ia menunjukkan bahawa peralatan tidak dipindahkan ke yang terbaik, kita boleh menyesuaikan peralatan atau perlengkapan apabila diperlukan.

3. Pada masanya memahami trend perkembangan proses, dan menghantar isyarat peringatan kepada keadaan produk dan peralatan.

Jika saiz bahagian mesin yang sistemik dalam satu arah hanyut, menunjukkan alat memakai, hanyut haba, atau faktor lain. Jika didapati dengan mengukur parameter geometri ralat bentuk lebih besar dan lebih besar, menunjukkan pisau kusam, geseran bertambah, pemprosesan ayunan, dan sebagainya. Oleh itu, kita perlu mengingatkan kakitangan yang relevan untuk mengambil langkah-langkah yang tepat pada masanya untuk membetulkannya.


Sila beritahu kami jika ada soalan atau nasihat

E-mel: overseas@cmm-nano.com