Rumah > Penyelesaian > Kandungan

Abbe Principle- Nano Metrologi

May 11, 2017

Abbe Prinsip

Abbe prinsip juga dikenali sebagai prinsip pendawaian, prinsip siri, merupakan prinsip penting dalam pengukuran panjang. Ia biasanya definited sebagai:. ". Jika anda ingin keputusan pengukuran yang betul untuk alat pengukur, anda mesti memasang tolok instrumen pada tengah bahan ini kord sambungan" Kesilapan yang disebabkan oleh melanggar Abbe prinsip dinamakan Abbe ralat Ralat disebabkan apabila ia bersetuju dengan Abbe prinsip dinamakan ralat sekunder. ralat ini boleh diabaikan apabila ia berlaku dalam situasi yang sudut di antara rod tolok dan tengah ukuran yang sangat kecil. ralat disebabkan apabila ia tidak bersetuju dengan Abbe prinsip dinamakan kesilapan yang pertama. kesilapan ini perlu diambil kira.

Alat yang paling biasa yang mengikut prinsip Abbe adalah Abbe comparator Panjang, tolok optik menegak, panjang alat pengukur, dan lain-lain

Oleh itu, pengaruh sudut kecondongan yang berpunca daripada pemandu kereta api yang tidak lurus akan mewujudkan ralat kuadratik. Jadi keperluan pemandu Keretapi kelurusan boleh mengurangkan dalam peranti, ini juga boleh membantu untuk mengurangkan kos pembuatan instrumen. Tetapi kelemahan adalah jenis ini perkiraan kereta api akan meningkat instruments'length dan saiz, dan pengaruh suhu terhadap ubah bentuk yang lebih besar menjadi. Oleh itu, dalam sesetengah keadaan, kita perlu melanggar prinsip Abbe, dan menerima pakai susunan selari. Sebagai contoh, semasa vernier caliper artifak pengukuran, alat universal mikroskop pengukuran membujur, ect, dalam usaha untuk mengurangkan menghasilkan ralat pengukuran (ralat tertib pertama), dalam satu tangan, kita perlu meningkatkan pemesinan persis untuk kereta api utama, di sisi lain, perlu memendekkan jarak antara tolok dan bahan-bahan yang hendak diukur.

 

Sila maklumkan kepada kami jika ada soalan atau nasihat

E-mel: overseas@cmm-nano.com