Rumah > Penyelesaian > Kandungan

Bagaimana untuk mengukur lebih tepat? (I)

Jun 29, 2017

Ia memerlukan untuk memeriksa dan menganalisis dalam aspek yang berbeza apabila kita mencari program yang sama, bahagian yang sama atau ciri-ciri 'beberapa keputusan ujian agak berbeza, bahkan pengendali yang berbeza dapat menghasilkan hasil yang berbeza, atau hasil diukur tidak konsisten dengan keadaan perakitan yang sebenarnya. Bagaimana untuk mencari punca dengan pantas dan menghapuskan risiko pemeriksaan kualiti, sila ikuti langkah-langkah berikut:

Pertama, periksa pengikat dan pemasangan bahan kerja

Kerana granit countertop sangat halus, jika bahan kerja diletakkan di atas meja, ia akan bergerak dalam mengukur pusat graviti mesin atau gerakan dipercepat menghasilkan getaran. Semua ini akan mempengaruhi keputusan pengukuran terutamanya apabila alat ganti sangat kecil dan ringan. Apatah lagi, nampaknya merebak lapisan getah atau plastik boleh melindungi meja kerja. Tetapi ia akan menyebabkan kebolehulangan berulang untuk alat ganti. Oleh itu, untuk ujian batch, ia dicadangkan untuk mengamalkan cara penjadualan saintifik, penyediaan tiga mata penyetempatan, dan mesti mempunyai datum mencari yang boleh dipercayai dan mudah untuk memastikan ketepatan pengulangan pengapit.

image.png

Kedua, pilih konfigurasi stylus yang munasabah

A)      Untuk beberapa alat ganti yang tanpa pemprosesan mesin pengilangan atau pemprosesan burr, stylus diameter lebih besar disyorkan; Untuk bahan kerja cacat yang mudah, ia dicadangkan untuk memilih kepala mengukur kuasa kecil.

B)     Penentukuran Probe

Ketepatan penentukuran kepala mengukur adalah jaminan ketepatan pengukuran, terutama penentukuran kedudukan multi-kepala dan probe jenis bintang, yang mesti diperiksa dua kali untuk memastikan ketepatan pengukuran. Apabila menggunakan bola standard untuk memeriksa siasatan , titik penentukuran di setiap lapisan perlu ditingkatkan dengan tepat untuk ketepatan tinggi pengukuran; Untuk mengukur ciri-ciri permukaan melengkung yang rumit, adalah perlu untuk meningkatkan bilangan lapisan yang dikalibrasi; Adalah penting untuk diperhatikan bahawa kita sering terlepas pandang terperinci: untuk mengesahkan komponen kepala diskru; Untuk mengesahkan jarum sudu rubi anda dan Sfera standard adalah bersih.Sila beritahu kami jika terdapat sebarang pertanyaan atau nasihat

E-mel: overseas@cmm-nano.com