Rumah > Penyelesaian > Kandungan

Bagaimana Membuat Pengukuran Lebih Ketepatan

Jul 13, 2017

Dalam proses ujian produk, apabila menguji program yang sama atau bahagian yang sama untuk banyak kali, didapati bahawa pengujian perbezaan data adalah besar, outputnya tidak konsisten, atau berbeza dari keadaan perakitan sebenar, ia perlu memeriksa dan analisis dari Beberapa aspek. Berikut ialah mata.

A. Penetapan dan Pengapit

Apabila kebanyakan pengguna mengukur bahagian, mereka berfikir bahawa berat badan potongan kerja boleh menjadikannya tidak berubah kedudukan apabila mengukur. Sebenarnya meja granit sangat lancar, jika meletakkan potongan kerja secara langsung di atas meja, akan ada pergeseran kedudukan kerana pusat mesin graviti bergerak atau getaran, yang akan menyebabkan perubahan hasil yang diukur. Terutama apabila sekeping kerja kecil atau ringan.

Untuk ujian batch, mesti mengamalkan cara saintifik untuk membetulkan, iaitu 3 titik sokongan penyetempatan, dan mesti mempunyai datum lokasi yang boleh dipercayai dan mudah untuk memastikan ketepatan pengulangan mengepilasi.

QQ图片20160114095903_副本.jpg

B. Pilih stylus yang betul

1. Diameter betul bola stylus

Sesetengah "helai kosong" tanpa memproses pemprosesan atau pemprosesan burr. Kerana ralat diri adalah besar, ia juga boleh menyebabkan kebolehulangan yang besar. Dalam kes ini, adalah dicadangkan untuk memilih diameter besar stylus, dan mengumpul lebih banyak mata pada ciri-ciri untuk mendapatkan kesan yang agak sederhana dan mendapatkan kebolehulangan yang baik.

2. Panjang stylus yang berpatutan

Panjang dan berat stylus dan pelanjutan mempunyai pengaruh yang besar terhadap ketepatan pengukuran dan kebolehulangan. Kapasiti beban probe dan kepekaan probe (juga ketepatan pengukuran probe) seringkali sepasang nilai yang bercanggah. Stylus dan pelanjutan yang di luar beban siasatan boleh membuat ralat gangguan menghasilkan dan memendekkan hayat perkhidmatan siasatan. Oleh itu, apabila menggunakan stylus lebih lama, pilih beban yang lebih besar daripada cawan sedutan atau kuantiti pengukuran.

3. Penentukuran Probe

Ketepatan penentukuran penyelidikan adalah jaminan ketepatan pengukuran, terutama kedudukan penyelidikan dan penentukuran penyelidikan bintang, harus diperiksa untuk memastikan ketepatan pengukuran.

Apabila menggunakan sfera dan dalam kes ketepatan pengukuran yang lebih tinggi, kita perlu meningkatkan titik penentukuran dalam setiap lapisan; Dalam hal ciri permukaan dan lengkung kompleks, kita perlu menambah jumlah lapisan cek dengan sewajarnya.


Sila beritahu kami jika ada soalan atau nasihat

E-mel: overseas@cmm-nano.com