Rumah > Penyelesaian > Kandungan

Faktor-faktor yang mempengaruhi Pengimejan CCD

Aug 21, 2017

Beberapa lompatan teknologi, seperti piksel, telah membawa lebih banyak pasaran ke kamera.

Kamera CCD dalam Mesin Mengukur Video juga dioptimumkan secara berterusan, tetapi hanya sedikit orang yang memahami pengaruh kualiti imej kamera CCD, terutama saiz CCD. Banyak kali kita hanya mempertimbangkan panjang fokus lensa, toleransi pendedahan, nisbah isyarat-ke-bunyi, dan lain-lain, tetapi kita tidak tahu bahawa ini berkait rapat dengan saiz CCD. Apa sebenarnya kesan saiz CCD? Di bawah ini akan secara ringkas memperkenalkan hubungan antara saiz CCD dan kualiti pengimejan.

1. Unsur fotosensitif MOS

Unsur fotosensitif MOS CCD adalah bekas yang digunakan untuk menyimpan caj, dan jumlah kontena adalah toleransi pendedahan. Dan saiz CCD secara langsung akan menjejaskan saiz MOS, jadi apabila saiznya bertambah, jumlah MOS akan meningkat, tetapi ia tidak dapat dielakkan menyebabkan penurunan dalam piksel CCD. Tetapi memegang kenaikan caj, menjadikan rangkaian dinamik CCD, pendedahan latitud akan meningkat, CCD boleh menjadi sensitif terhadap perubahan yang lebih halus dalam cahaya, menjadikan filem itu mempunyai tahap pentadbiran yang kuat.

Sebaliknya, piksel akan dipertingkatkan, tetapi penambahbaikan resolusi tidak akan meningkatkan kualiti gambar. Limpahan caj akan membawa kepada penampilan bunyi imej, dan kualiti imej keseluruhan akan berkurangan. Oleh itu, kadang-kadang, untuk mendapatkan imej yang berkualiti tinggi, sangat penting untuk mengurangkan permintaan untuk piksel.

QQ截图20170322091907.jpg3020S_副本.png

2. jarak panjang

Saiz CCD DC sangat kecil, mungkin hanya sedozen atau beberapa sedozen filem 135, jadi lensa DC sangat pendek. Indeks apertur adalah sama dengan panjang fokus lensa, jadi panjang fokus pendek tidak hanya menghadkan rangkaian apertur, tetapi juga menghadkan diameter lensa, yang juga menghadkan keupayaan untuk menangkap cahaya.

3.Comparison and Choice

Selalunya kita menggunakan piksel untuk menilai tahap kamera, tetapi kita jarang menganggap saiz. Sebenarnya, saiz adalah penunjuk penting pengimejan kamera digital. Di bawah keadaan yang sama, saiz kamera yang lebih besar, semakin baik imej, dan piksel yang lebih tinggi akan menjejaskan kualiti gambar. Biasanya CCD mempunyai dimensi berikut: 1 / 2.7 inci, 1 / 2.8 inci, 2/3 inci, 1/3 inci, APS, dan lain-lain. Kamera SLR Ketua berada di APS, jadi perhatikan saiz apabila memilih kamera anda.Sila beritahu kami jika ada soalan atau nasihat

E-mel: overseas@cmm-nano.com